Gummiduk – tips och råd

Gummi som material har visat sig ha extremt många fördelar, vilket bevisas av spännvidden av områden där materialet används. Inredning i bilen, tätning av fönster, mattor för labb, industrier och gym, tätskikt i pooler och på tak… Listan kan göras längre, men vi nöjer oss där. En gummiduk kan, helt enkelt, användas lite varstans och inom en mängd olika områden.

Vad gäller gummi så är det ett relativt billigt material som ger extremt valuta för pengarna i form av slitstyrka, hållbarhet och utseende. Gummi åldras med värdighet och har en elasticitet och spänst som få andra material kan matcha. Det gör att exempelvis en gummiduk som tätskikt på ett tak ger en lång livslängd och fungerar som ett perfekt skydd mot väta och fukt.

Ser man till en gummiduk som läggs på golv så kan man genom detta få ett perfekt skydd mot allehanda spill – om det läggs in i exempelvis ett laboratorium – eller mot hårda smällar: om man lägger gummiduk på exempelvis ett gym. Kort sagt: en gummiduk och gummi som material används flitigt och med all rätt.

Var ska du lägga din gummiduk?

Det är emellertid också ett material som kräver viss försiktighet i samband med att man ska köpa in det. Det finns olika typer av gummi och med detta kommer också olika egenskaper. Här nedan ska vi rada upp några saker att tänka på om du ska köpa en gummiduk:

  • Dimension och storlek. En gummiduk kan köpas både på rulle och som metervara. Var noggrann med hur mycket du behöver. Tänk även på att rådfråga vad gäller tjocklek och dimension innan du beställer.
  • Ute eller inne? Det finns olika typer av gummi och valet av en gummiduk måste alltid baseras på var den ska användas. Vissa typer av gummi fungerar inte alls utomhus. De blir spröda och kan mosas med fingrarna redan efter något år. Att välja en gummiduk handlar om att välja rätt sådan.
  • Klarar den spill? Har du tänkt dig att lägga en gummiduk i garaget så måste du – liksom vid frågan om ute- eller inneanvändning – även kolla upp känslighet mot exempelvis petroleum. Det senare är överlag en svag punkt vad gäller gummi. Exempelvis en vanlig sort – EPDM – klarar inte av petroleum. Där är silikon ett bättre val.
Publicerat den
Kategoriserat som Bygg